torsdag 13. desember 2012

Tante Nalines rabarbrasaft

 


1 kg rabarbra

1 økologisk sitron/lime

1,5 l vann

1 l sukker

1/2 vaniljestang (kan sløyfes)



Vask sitron on rabarbra, men ikke skrell rabarbraen, da skinnet er viktig for å gi saften fin farge. Sett over vann og sukker til oppkok. Kutt sitronen i skiver og rabarbraen i biter, ca 1 cm. Splitt vaniljestangen i to på langs dersom du ønsker å ha det med i saften. Bland alt i en stor bolle eller gryte som kan tildekkes med lokk eller plast. la blandingen stå i kjøleskapet i 3 døgn. Saften kan tas tidligere, men da vil den bli lite konsentrert og dermed mindre drøy. Smak gjerne på den underveis. Etter tre dager siles saften, gjerne gjennom et saftklede eller et rent koppehåndkle. det blir ca 1,5 l konsentrat. Hell saften på steriliserte flasker, eventuelt i fryseposer. Saften blir en konsentrat som blandes med vann etter smak. Jakob foretrekker den uten vann =)

Lapskaus

Ingredienser (4 porsjoner)

100 g bacon i biter
¼ løk, finhakket
3-4 dl vann
1 suppekvast / buljong
4 store poteter
1 stor gulrot
1 kålrot
1 liten selleri
¼ purre
salt og pepper

Finhakket persille. Bacon og løk brunes i gryte- gjerne en jerngryte. Kutt opp grønnsakene og la de surre i gryta i 5 minutter. Rør godt. Kok opp vann og suppekvast/buljong og hell over kjøtt og grønnsaker. Kok i 15 minutter.
 
Rør minst mulig slik at lapskausen ikke blir grøtet, men pass på at den ikke svir seg i bunnen. Smak til med salt og pepper og dryss over finhakket persille før servering.
 
Serveres gjerne med flatbrød og tyttebær.

Laks med sennep, honning og nøtter

Laks med sennep, honning og nøtter - Med denne retten på repertoiret kan du lage middag til to eller 20. Prinsippet er nemlig: Bland honning og sennep, smør på fisken, drys på nøtter og putt den i ovnen. Enklere blir det ikke!
 
Med denne retten kan du lage middag til to eller tyve. Prinsippet er nemlig: Bland honning og sennep, smør på fisken, drys på nøtter og putt den i ovnen. Enklere blir det ikke!
 
Ingredienser (2 porsjoner)
1/2 kålrot100 g smør400 g laksefilet2 ss honning2 ss sennep1 dl hasselnøtter2 ss rømme
salt og pepperdill, frisk
Fremgangsmåte
Skrell kålroten, skjær den i grove biter og kok det mørt i godt saltet vann. Sil av og mos kålroten med smøret. Smak til med salt og pepper.
Bland sennep og honning og smør det på laksen.
Hakk nøttene og strø dem på fisken. Ha på salt og pepper.
Bak i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter. Bruker du steketermometer skal fisken bli 50 grader.
Server fisken med kålrabistappe, kokte poteter eller ris. Ha gjerne på litt frisk dill.
Foto: Erik Hannemann
 

lørdag 10. november 2012

Lysstøperiets lapper

Ingredienser:
1 dl sukker
3 egg
4 dl hvetemel
4 dl kulturmelk
1 ts natron
1 krm hornsalt
Litt salt

Bland sukker og egg og rør til eggedosis. Bland i melk og det tørre litt etter litt. Stekes i stekepanne eller på takke. Serveres med syltetøy eller ost.


fredag 9. november 2012

Hvit sjokoladefrosting


Hvit sjokolade frosting er en utrolig gode krem som er perfekt å bruke på cupcakes. Tilsett konditorfarge for å få forskjellige farger.


    Hvit sjokolade frosting:
  • 4 dl melis
  • 230 g smør
  • 200 g hvit sjokolade

Ovnsbakte poteter



 

Skjær potetene i staver, vend dem i olivenolje og dryss på salt og pepper. Legg potetstavene utover i en form eller i en langpanne og stek dem i ovnen til de er gylne.

onsdag 7. november 2012

Pink lemonade





Pink lemonade: (2 IKEA saft-flasker)

1 l vann

5 lime, delt opp i båter

8 dl tranebærjuice

500 g sukker



Kok alt opp i en gryte (som ikke lukter middag), og ta ut limen etter oppkok. Avkjøl på kjøkkenbenk før du heller den over i flasker/mugge.

Server med isbiter og en limebåt
 

søndag 4. november 2012

May-Lisbeths brød

Ingredienser:
1 pk gjær
1 l vann
1 dl havregryn
1/2 - 1 ts salt
2 ss olje
1 ss lys sirup
1 l sammalt hvete
1,4 l hvetemel

Fremgangsmåte:
Rør gjæren ut i fingervarmt vann. Tilsett olje, salt, havregryn og sirup. Mel og vann tilsettes litt om gangen. Deigen heves under et håndkle til den nesten faller over kanten til bollen. Fordel deigen i tre smørte brødformer. Deigen heves igjen til den nesten falle ut av brødformene.

Stekes på 210 grader i 40 min på nederste rille. Avkjøles på rist.

Pasta og laks i sursøt saus

Ingredienser:
laks
fløte
sursøt saus
pasta

Fremgangsmåte:
Del laksen opp i biter på størrelse med terninger. Kok opp fløte. Ta oppi laksebitene og la det småkoke et par minutter. Tilsett sursøt saus etter smak.

Kok pasta og server.

Tomat salsa

Dette trenger du:
1 fedd hvitløk
1 rødløk
1 ss rød piementosaus
6 fine tomater
En neve frisk koriander
Saften av 1 lime
1 ss sherry eddik
1dl olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du:
Skrell hvitløken, hakk opp rødløk. Finhakk alt på en fjel. Skjær ut stilken på tomatene og skrell tomatene med en kniv eller en asparges skreller, og legg tomatene på fjelen og fortsett og hakke og blande alt sammen. Tilslutt tilsetter du korianderblader og stilker og hakker inn i blandingen. Skrap alt over i en bolle og tilsett saften fra en lime. Rør inn olivenolje og sherryeddik, smak til med salt og pepper.

Kilde: Hellstrøm

Milkshake


Pinnebrød


3 kopper hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
1 kopp vann

Alt blandes, snurres rundt en pinne og grilles til brødet slipper pinnen

Dadler i parmaskinke


Bruschetta


Stekt ørret med urtesmør





Fiskeboller i karri


Ostesufflè

(4-5 personer)

Suffléen serveres direkte fra ovnen med en grønn salat og loff til. Suffléer har en tendens til å synke sammen noe når de tas ut av ovnen, så husk at suffléregel nummer en er at gjestene skal vente på maten, aldri det motsatte.

- 3 ss Tine meierismør
- 4 ss hvetemel
- 3 dl melk
- 5 egg
- 300 g hvitost (hvilken tåler ML?)
- 1 ts salt
Smelt smør i en kjele. Rør inn melet. Spe med melken under omrøring, litt etter litt. Du skal få en tykk hvit saus. Riv osten. Skill eggene og pisk hvitene til stivt skum. Bland eggplommer, ost og salt godt sammen. Rør det ned i sausen. Vend hviteskummet inn med lett hånd, ca 1/3 om gangen. Smør en ildfastform. Stekes i ca 1 time ved 175C, midt i ovnen (?). Serveres med grønn salat og loff.

Farmors munker


Ålands pannekake


Havreflarn


Ingredienser:

2 dl sukker
1,5 dl smeltet smør
2 dl hvetemel
2 dl havregryn
1/2 dl fløte
1/2 dl lys sirup
1/2 ts bakepulver
1/2 ts vaniljesukker

Alt blandes. Stekes på 180 grader i 8-10 minutter midt i ovnen.

Oppskriften holder til ca 45 stykker.
 
 
 
 

Brownies


Velskringle



Arroz con pollo


Hvit saus


Brun saus


Hvit vaniljesaus


Panna cotta


Youghurtgele


Fløteiskrem med jordbær


Sitronyoughurtis

(4-6 porsjoner)

- 2-3 sitroner (6 ss saft)
- 6 dl yoghurt naturell, avrent i et kaffefilter
- 2 dl kremfløte
- 1,5 dl sukker
- Tynne sitronskallstrimler til pynt

Press saften av sitronene, du trenger 6 ss totalt. Bland saften med den avrente yoghurten, fløte og sukker, og rør godt sammen.

Dersom du bruker en iskremmaskin, kjører du blandingen i maskinen slik bruksanvisningen angir. Hvis du lager iskremen på manuell måte, fryser du blandingen i en plastboks i 1-2 timer, til den begynner å stivne rundt kantene. Hvelv den så over i en bolle, og rør med en gaffel eller pisk med en kjøkkenmaskin til blandingen er glass. Ha alt tilbake i plastboksen, og frys isen i minst 2-3 timer. Dekk plastboksen med lokk hvis iskremen ikke skal spises så snart den er blitt fast.

Server isen pyntet med tynne sitronskallstrimler.





Sitronsorbet

 
- 2,5 dl sukker
- 5 dl vann
- 6-9 økologiske sitroner
- Sitronskiver til pynt

Varm opp sukker og vann forsiktig opp under opprøring til sukkeret har løst seg opp. Kok opp og la det koke uten omrøring i 10 minutter slik at det blir en tykk lake. Følg med på det at det ikke svir deg.

Skjær skallet av fire sitroner i tynne strimler med en potetskreller. Trekk laken av varmen, og tilsett sitronskallet. La det stå i minst en time, slik at laken blir helt kald.

Press saften av sitronen, og sil den ned i et målebeger. Du trenger ca 5 dl. Når laken er kald siler du laken ned i en bolle. Tilsett sitronsaften, og rør godt.

Dersom du bruker en iskremmaskin, kjører du blandingen i maskinen slik bruksanvisningen angir. Hvis du lager iskremen på manuell måte, fryser du blandingen i en plastboks i 1-2 timer, til den begynner å stivne rundt kantene. Hvelv den så over i en bolle, og rør med en gaffel eller pisk med en kjøkkenmaskin til blandingen er glass. Ha alt tilbake i plastboksen, og frys isen i minst 2-3 timer. Dekk plastboksen med lokk hvis iskremen ikke skal spises så snart den er blitt fast.

Server isen pyntet med tynne sitronsskiver.

Scones

Ingredienser (8 stk)
 
1,5 dl sammalt hvete

2,5 dl hvetemel

2 ss sukker

1 ss bakepulver

2 dl skummet kulturmelk, lettmelk eller vann

2 ss smeltet Tine meierismør eller olje

4 ss solsikkekjerner (kan sløyfes)

Fremgangsmåte
Bland sammen mel, sukker, bakepulver og eventuelt solsikkekjerner. Tilsett melk/vann og smør/olje og bland sammen til en jevn deig. Deigen skal ikke arbeides så mye at den blir seig.

Ta deigen ut av bollen og del den i to. Form to runde leiver, ca 2 cm tykke, rett på en bakeplate med bakepapir. Dypp en kniv i mel og lag et dypt kryss i hver leiv slik at det er enkelt å bryte dem fra hverandre når de er ferdig stekt.
 
Stek på 250 grader midt i ovnen i 8-10 minutter til de er gyldne. Avkjøl på rist og bryt dem fra hverandre.
 
Scones smaker best helt nybakt. For alternative varianter kan man tilsette for eksempel hvitløk og urter for å få et brød som passer til supper og gryteretter, eller tørket frukt for å servere til te.

Foccacia

 

Ingredienser:

- 0,5 pakke gjær (25 g)

- 3 dl lunket vann

- 1 ts sukker

- 0,5 ts salt

- 3 ss olivenolje

- 7 dl hvetemel


Fyll:

- 2 ss olivenolje

- 1 ts grovt salt

- 1 ts tørket rosmarin
 
Alternativt fyll kan være oliven, tomater og fetaost, eller pesto og pinjekjerner.


Fremgangsmåte:

Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett litt av det lunkne vannet og rør ut gjæren.

Tilsett resten av vannet, sukker, salt og nesten all olivenolje. La det være igjen ca 0,5 ss olje. Tilsett hvetemel og elt deigen jevn og smidig. Tilsett resten av olivenoljen mot slutten av eltingen. Det gjør at deigen ikke klisser mot hendene og bakebollen selv om deigen er litt løs.
 
La deigen heve til dobbel størrelse. Elt den ferdighevende deigen, og legg den på bakepapir på en bakeplate. Trykk deigen ut til en sirkel, ca 30 cm i diameter, eller del deigen i fire og lag små brød, ca 15 cm i diameter.
 
La deigen heve i minst 15 minutter, til den blir luftig og fin. Bruk fingrene til å lage ”smilehull” i deigen, og fordel olje over. Stryk oljen jevnt utover med lett hånd. Dryss på salt og rosmarin. Stek brødet på 220 grader midt i ovnen i 20 minutter til det er lysebrunt. Avkjøl på rist.


Ovnsbakte tomater


Tomatsalsa


Grillet fisk

lørdag 3. november 2012

Randis vafler


Ingredienser:
2 egg
6 ss sukker
 4 dl melk
a1/2 ss vaniljesukker
mel
150 g smør
1/2 ts bakepulver

Eggene kan utelates for en eggefri variant, men da må det benyttes godt med smør under steking.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt inn det tørre og spe med melk. Tilsett mel til ønsket konsistens. Røren bør hvile 1/2 time før steking.

mandag 29. oktober 2012

Saus til kylling

Ingredienser:
1 dl hønsebuljong (utblandet)
2 dl kremfløte eller matfløte
1 ts sennep
1 ss soyasaus
salt og pepper
2 ts maisstivelse (maizena)

Kok opp buljong og fløte i en kjele. Smak til med sennep, soyasaus og eventuelt salt og pepper. Jevn sausen med maisenna utrørt i litt kaldt vann.

søndag 28. oktober 2012

Guacemole

Dette trenger du:
2-3 modne avocado
2 hvitløkfedd
1 liten rød chili
½ rødløk
Saften av ½-1 lime
+ revet skall av 1 lime

Slik gjør du:
Del avocadoene, fjern steinene forsiktig og skrap ut innmaten. Mos avocado- kjøttet med en gaffel. Tilsett saften av 1 lime. Del chili og skrap bort frøene. Finhakk chili, rødløk og hvitløk og bland alt godt inn med den moste avocadoen.

Tips: legger du noen avocado steiner i guacamolen holder den på den friske grønne fargen.

Kilde: Hellstrøm

torsdag 25. oktober 2012

Safranpudding




Ingredienser:
3-4 kopper ris - avhengig av hvor stor porsjon du vil ha
1 liten pakke Safran
1-1,5 kg sukker - avhenger av mengden ris og smak og behag :-)
300-400 g mandler - skåldet og strimlet
1/2 glass rosevann (kan sløyfes)
100 g smør

Fremgangsmåte:
Legg risen i en bolle med vann og sett det i kjøleskapet over natten. Hvis mandlene skal skåldes så må de også legges i vann over natten. Da er det enkelt å fjerne skallet dagen etter.

Kok opp 3 liter vann i en passe stor gryte. Ta heller en stor gryte enn en liten for at ikke alt skal klistre seg sammen. Smak underveis og dersom det trengs tilsetter du litt og litt mer vann

Kok opp et glass med vann og putt safranen oppi. Sett på et lokk slik at den "kokes" i det vannet til du skal tilsette det i grøten. Da får du ut all aromaen, smaken og fargen og den oppløses. Det er veldig viktig med lokk som f eks en tallerken på koppen

Putt risen i det kokende vannet i gryten sammen med mandlene og la det koke helt til risen og mandlene blir super myke. Risen skal være veldig myke som risen i vanlig grøt

Tilsett sukkeret og la det koke opp til det løses opp.

Nå skal safranen puttes oppi. Hell oppi alt som er i glasset (også vannet)

La alt dette koke sammen i 10 minutter før du tilsetter smør og rosevann og lar det koke i 15 minutter til

Nå kan du teste smaken. Smaker det slik du liker det tar du av gryten og lar det kjøles ned. Hvis ikke tilsetter du mer sukker eller rosevann eller hva du synes den mangler slik at den ikke er for vannette.

Avkjøles i 30min-1time,  men det er smak og behag.

Kan spises kald fra kjøleskapet og fryses.

tirsdag 23. oktober 2012

Sennepssaus

Ingredienser:
2 ss grov sennep
1 dl kaffefløte
1 dl lettmelk
1/2 ts salt

Rens epler og løk og skjær dem i tynne skiver, finstrimle vårløken. Stek alt i litt smør. Ha lettmelk, kaffefløte og sennep i pannen og la alt småkoke noen minutter. Smak til med salt.

Småbiff med eple og løk

4 porsjoner

Ingredienser:
600 g indrefilet av svin
2 (røde) epler
2 løk
3 vårløk eller purre
1 ss smør

Sennepssaus:
2 ss grov sennep
1 dl kaffefløte
1 dl lettmelk
1/2 ts salt

Rens epler og løk og skjær dem i tynne skiver, finstrimle vårløken. Stek alt i litt smør. Spar litt vårløk til pynt. Skjær fileten i skiver og stek raskt i pannen på begge sider. Ta filetene opp. Ha lettmelk, kaffefløte og sennep i pannen og la alt småkoke noen minutter. Smak til med salt. Fordel løk og epler på varme tallerker og legg filetskiver over. Pynt med vårløk. Serveres med stekte potetbåter og frisk salat.

Grovt brød



Ingredienser:
1 liter blanding av vann og melk
50 g gjær
2-3 ts. salt
1 ss sukker
3-4 ss soyaolje
2 dl hvetekli
1 dl hvetekim
2 dl havregryn
4 dl sammalt rug, grov
4 dl sammalt hvete, grov
7-8 dl hvetemel

Tilberedning:
Varm væsken til 37ºC. Rør gjæren ut i litt av væsken, og bland all væsken i deigbollen. Ha i saltet, sukkeret, soyaoljen, hvetekliet, hvetekimen, havregrynene, den sammalte rugen og hveten.
Elt deigen godt sammen. Tilsett hvetemel til passe fast deig. Hvis deigen blir bløt med den melmengden som er angitt i oppskriften, må det eltes i litt mer. Deigen skal være glatt og smidig og ha god konsistens. Dekk deigen med plast, og la den heve 30-40 minutter på et lunt sted. Ta deigen på bordet. Kna den smidig. Tilsett mer mel om nødvendig, men lag ikke deigen for fast. Del deigen i to, og elt emnene godt. Form dem til brød og legg dem i godt smurte former på 1 1/2 liter. Dekk dem med klede og etterhev i ca. 30 minutter.
STEKING: Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200ºC i ca. 1 time.
Avkjøl på rist.

Porsjoner:
2 brød

Kilde: Brødoppskrifter

lørdag 20. oktober 2012

Sosekjøtt

Ingredienser:
600 g grytekjøtt
2 løk
4 fedd hvitløk
2 gulrøtter
200 g sjampinjong
3 ss smør

1 ss tomtapure
2 ss hvetemel
1 l vann
laurbærblad
1 boks hermeetiske tomater
hvitvinseddik
salt og pepper

500 g poteter



1

Skjær kjøttet i store terninger. Grovhakk løk og hvitløk og skjær gulrot og sopp i skiver.

2

Brun kjøttet i en gryte med smør. Ta det ut og stek deretter løk, hvitløk, gulrot og sopp. Legg kjøttet tilbake i gryten og rør inn tomatpuré og hvetemel.

3

Tilsett laurbærblad, hermetiske tomater og vann (1 liter pr boks hakkede tomater). La det småkoke i minimum 1 time uten lokk. Smak til med litt eddik, salt og pepper. Server gryten med kokte poteter

Laks med Sandefjordsmør

Sandefjordsmør er en tradisjonsrik saus som smaker godt til forskjellige fiskeretter og til kylling. Her serveres den til saftige laksefileter med poteter og brokkoli.

Ingredienser:
500 g laksefilet

1 brokkoli

1 dl matfløte
4 ss smør
1 sitron
salt og pepper

500 g poteter


1

Kok potetene. Ha salt og pepper på laksen og tilbered etter anvisning på pakken. Del brokkoli i buketter og kok dem i 3-5 minutter under lokk i vann tilsatt halvparten av smøret.

2

Kok opp fløten til den begynner å tykne. Trekk kjelen til side og rør inn smør litt etter litt. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Server laksefilet med poteter, brokkoli og Sandefjordsmør

Grønnsakssuppe ala Wilds Minne

3-4 porsjoner

Du trenger:
1 liter vann
2 grønnsaksbuljonger
1/2 purre
1 stor potet
1/2 liten kål
1 rødløk
4 små gulrøtter
1 liten kålrot
1/2 sellerirot
1/2 brokkoli
1/2 blomkål

Vask, skrell og kutt grønnsakene.
Kok vannet.
Ha i buljong og potet, kålrot, kål og sellerirot.
Kok i 8 minutter.
Ha i resten av grønnsakene.

Serveres med flatbrød og smør.

torsdag 18. oktober 2012

Stekt scampi til blomkålsuppe

Oppskrift for 4-6 personer

Dette trenger du:
400-500gr scampi, rå
2 sjalottløk, finhakket
1 rød chili, finhakket
2ts ingefær, fersk, revet
2-4 ss olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du:
Tin og rens scampi. Varm opp 2-4 ss olivenolje i en stekepanne. Tilsett hakket sjalottløk, ingefær og chili, la det frese et par sekunder før du tilsetter rå scampi. Stek scampi i 3-4 minutter. Krydre med salt og pepper. Server scampi i suppeskåler med blomkålsuppe og scampi på toppen. Pynt gjerne med grønt for eksempel hakket gressløk.

Kilde: Hellstrøm

Tomatsuppe

 

Oppskrift for 4 personer

Dette trenger du:
6 Tomater
2 Sjalottløk
1 fedd Hvitløk
olivenolje
1ss Honning
1ss Sherry eddik
Salt
Cayennepepper

Slik gjør du:
Hakk sjalottløk og hvitløk. Skjær tomater i biter. Sjalottløk og hvitløk freses lett i olivenolje i en kjele. Ha i tomatene og litt vann(cirka 1 liter). La det koke i 10-12 minutter. Kjører alt sammen med en stavmikser. Smak til med salt. Tilslutt piffer du opp suppen med litt cayennepepper, sherryeddik og honning.
Til denne suppen kan du servere stekt torsk og gjerne hakket gressløk

Kilde: Hellstrøm

Blomkålsuppe med bacon

Oppskrift for 4 personer


Dette trenger du:
1-2 blomkål
1 løk
1 purre
6dl vann eller grønnsakskraft
Olivenolje
1 brokkoli, lag små buketter
2ss gressløk, finhakket
100gr bacon, i terninger
Salt og pepper

Slik gjør du:
Kutt blomkål i biter. Hakk løken og purreløken(bruk bare det hvite på purreløken). Fres alt i en kjele med litt olivenolje. Tilsett kraft eller vann. La det koke til blomkålen er mør. Kjør så suppen i en blender eller bruk en stavmikser til suppen er helt glatt. Du kan eventuelt sile den. Smak til med salt og pepper.
Sprøstek bacon i en panne.
Anrett på tallerken med sprøstekt bacon og hakket gressløk

Kilde: Hellstrøm

Pesto

Dette trenger du:
1 potte frisk basilikum
3 dl olivenolje
50 gr pinjekjerner
25 gr revet parmesan
3‒4 hvitløkfedd, hakket

Slik gjør du:
Ha basilikum, olje og hakket hvitløk i en blender. Kjør på full hastighet. Tilsett pinjekjerner og parmesan. Kjør det raskt sammen. Hell pestoen over i en tett beholder og oppbevar kjølig.

Ratatouille

Oppskrift for 4 personer


Dette trenger du:
2 auberginer
1grønn squash
2 store tomater
1 grønn paprika
1rød paprika
1stor løk
4 fedd hvitløk
Frisk timian
1 bunt frisk basilikum
Olivenolje
Salt og pepper
Slik gjør du:
Stek auberginene på grill, eller i varm ovn 220 grader i 20-25 minutter, til de er helt møre. Del dem i to og skrap ut innmaten.
Hakk aubergine kjøttet fint med kniv.
Kutt squash, paprika og løk i terninger. Fjern skinn og kjerner i tomatene. Skrell hvitløk og fjern spiren. Finhakk den. Varm olivenolje i en panne. Fres løk, squash, paprika og hvitløk. Kok dette under lokk i ti minutter. Tilsett tomater i terninger og det hakkede auberginekjøttet. Bland godt og smak til med salt og pepper.

Kilde: Hellstrøm

Chili Con Carne

Dette trenger du:

1 kg kjøttdeig av lam
500gr røde bønner, gjerne fra boks
500gr hele tomater uten skinn (1 boks)
1 rød paprika
3 løk
5 hvitløkfedd
50 gr tomatpure
1 rød chilipepper
1ts kajennepepper
1ts kummin
1ts oregano
Tabasco
Salt
Olje til steking

Slik gjør du:
Stek kjøttet i olje på sterk varme. Ha det over i en jerngryte. Skjær løk og paprika i små biter og stek dem i en panne med hvitløken og litt olje. Bland dette med kjøttet. Tilsett alle krydderene, tomatene, tomatpureen, tabasco og salt. Kok på svak varme under lokk i minst 1 time. Smak til med salt og tabasco. Bland inn kokte, røde bønner og varm opp. Server rett fra kjelen.

Kilde: Hellstrøm

Tomatsaus

Oppskrift for 4 personer

Dette trenger du:
4-6 tomater
1 rød chili, finhakket
2 ss olivenolje
Salt og pepper
1 ts sukker

Slik gjør du:
Vask tomatene. Del tomatene i biter og fjern stilken. Kjør tomatbitene i en blender, eller bruk en stavmikser. Sil tomatsaften over i en varm gryte med litt olivenolje og la det frese uten at det brenner seg, tilsett finhakket chili. Kok tomatsaften inn til halvparten. Smak til med salt og pepper og sukker.

Helllstrøm

Hvit saus med tre smaker

Dette trenger du:
½ liter melk
¼ liter fløte
40gr smør
30gr hvetemel
Kajennepepper
Salt
50gr parmesan, revet+1/2 dl kremfløte
1 bunt gressløk
2ss estragon, grovhakket

Slik gjør du:
Smelt smør i en kjele og ha i hvetemel. Varm opp melk og fløte. Spe inn den varme fløtemelken mens du visper, slik at sausen ikke klumper seg. La sausen småkoke et par minutter. Smak til sausen med salt og kajennepepper.
Del sausen i tre deler.

Parmesan saus:
1 del blander du med revet parmesan. Rør revet parmesan ut i ½ dl varm kremfløte og bland det inn i den hvite sausen.

Gressløksaus:
1 del blander du med finhakket gressløk

Estragonsaus:
1 del blander du med 2ss grovhakket frisk estragon
Server etter hva du ønsker.

Kilde: Hellstrøm

Pasta med ostesaus og bacon

Dette trenger du:
200gr fullkornpasta
3ss rømme økologisk
2-3ss parmesan, revet
100gr bacon
3ss grønne erter
1 sjalottløk, finhakket
1ss gressløk, finhakket
Salt og pepper

Slik gjør du:
Kok opp vann, tilsett salt og kok pastaen i 8-9 minutter, tilsett hakket løk og erter det siste minuttet av koketiden.
Sil av vannet på pastaen. Varm opp rømme i en kjele sammen med revet parmesan og rør til osten er løst opp og sausen er glatt og fin.
Sprøstek bacon i en panne.
Bland pasta med den varme rømmesausen. Smak til med salt og pepper.
Server pasta på varme tallerkener, legg bacon på toppen og strø over finhakket gressløk.

Kilde: Hellstrøm

Fiskegrateng

Dette trenger du:
800gr fiskefilet av torsk eller sei
1 løk
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
½ l melk
40 g hvetemel
40gr smør
6 poteter, evt. gulrøtter
3 egg
100gr parmesan
Salt
Kajennepepper
2 skiver loff til brødkrum
½ dl smeltet smør eller olivenolje
Slik gjør du:
Skrell poteter og skjær dem i skiver. Kok potetene i lettsaltet vann.
Skjær av skorpen på loffen og kjør til brødkrum/ smuler i en liten mikser eller i en blender. Smør en ildfast form med litt smør.
Kok opp melken til sausen og trekk fisken i melken i ca. 5 minutter. Sil av melken og ta vare på melken til sausen. Legg fisken på et husholdningspapir. Smelt smør i en kjele, og fres finhakket løk, sjalottløk og hvitløk. Ha i melet og fres videre, spe med den varme melken mens du visper, slik at sausen ikke klumper seg. La sausen småkoke et par minutter. Rør deretter inn 3 eggeplommer og revet parmesan. Smak til sausen med salt og kajennepepper. Riv fisken i biter. Bland fisk og poteter inn i sausen. Stivpisk 3 eggehviter. Bland først inn litt av den stivpiskede eggehviten i fiske- blandingen, så blander du forsiktig inn resten. Hell alt over i en smurt ildfast form, strø over brødkrum og avslutt med olivenolje eller smeltet smør på toppen. Inn i ovnen på 180 grader i 20‒30 minutter.
 
Saus til fiskegratengen
Dette trenger du:
4 ss vann
200gr smør
4 ss hakket persille og gressløk
Salt og pepper
Slik gjør du:
Kok opp vannet i en kjele. Pisk inn smøret i vannet til det får konsistens som en saus. Tilsett hakkede urter og smak til med salt og pepper.
Legg opp fiskegrateng på tallerkener. Server med saus.
 
Kilde: Hellstrøm

søndag 14. oktober 2012

Tomatsuppe med kylling

Suppe til 4 porsjoner

Ingredienser:
2 kylling fileter
1 løk
2 ss smør
1 ss karri
2 bokser hermetisk tomat(hakket) eller tilsvarende mengde ferske, skålede tomater
1 dl vann
3 dl matfløte
2 grønnsaksbuljong terninger
1 ts sukker

Fremgangsmåte:
Fres først karri og løk i smøret og så kyllingbitene. Tilsett vann, tomater, buljong og matfløte. Kokes opp og småkok i 5-10 min. Smak til med salt og pepper.

Tilbehør: ris og bagetter/foccacia

lørdag 13. oktober 2012

Franske makroner

  • Makroner lages som oftes med malte skåldede mandler men det går også helt flott uten å skålde dem. En makron laget med skåldede mandler vil være helt jevn og du vil ikke se de brune flekkene fra skallet. Farger du makronrøren i sterke farger unngår du “flekkene”
  • Eggehvitene som skal brukes må være romtemperert. Det er et godt baketips at alle råvarer er romtemperert når du skal bake 
Ingredienser:
450 g melis
250 g malte mandler
200 g eggehvite
50 g sukker

Denne oppskriften gir 60 makroner. 

Mandelmelet:
  • Når mandlene er skåldet må de tørkes. Legg dem på en bakeplate i ovnen på 120 grader celsius i 20 minutter. Kvern mandlene når de er helt avkjølte. Mandelmelet vil ennå være fuktig og dette kan du tørke i ca 1 time på 50 grader celsius. Bre melet utover platen og la det tørke.
  • Hvis du velger ikke å skålde mandlene kan du kverne disse opp og bruke melet med en gang.
  • Mandelmel kjøpt på helsekost vil ikke fungere da dette er fettredusert og vil gjøre at makronene blir ujevne og sprekker når de stekes.
  • Bland til slutt det tørre mandelmelet med melisen.
Lage røren:
  • Visp eggehviter i en ren og fettfri bolle. Start med en lav hastighet og fortsett på medium hastighet når du ser at eggehvitene skummer. Når skummet kommer så tilsetter du sukker litt etter litt samtidig som du øker hastigheten på mikseren.
  • Har du problemer med å få en stiv og god marengs kan en klype salt og en halv ts sitron gjøre susen
  • Miks aldri på full hastighet. Marengsen er ferdig når den har en skinnende konsistens og du kan holde bollen opp ned uten at det faller ut.
  • Hvis du skal farge makronene dine så gjør dette nå. HUSK: makronene trenger sterke farger fordi de stekes i ovnen og da mister de litt farge.
  • SIKT det tørre i og vend dette godt sammen. Ikke la røren bli for rennende.
  • Sprøyt ut røren på bakepapir.
  • Franske makroner skal være like store som en femkroning.
  • Når makronene er sprøytet ut drar du bakepapiret over på bakeplaten og dunker den i benken. Alle bobler vil da komme til overflaten og du kan lett stikke hull på disse med en nål.
  • La makronene tørke i 45 min til 1 time før du steker de i ovnen.
Stekingen:
  • Det er fort gjort å steke disse herlighetene feil. IKKE ha for høy varme. Stektes på 150-160 grader celsius i 10-15 minutter.
  • Makronene stekes midt i ovnen. Under brettet med makroner setter du et tomt bakebrett. Gjør du ikke det er sjansen for å ødelegge makronene stor.




 
  • Makronene er ferdige når de lett løsner fra bakepapiret.
  • Ta makronene ut av ovnen og la de avkjøle helt før du tar de av bakepapiret.
  • Finn to og to like og par dem opp med fyll imellom
Kilde: Villa Perlesukker

 


Kremost topping




Denne kremost toppingen er god som topping på muffins og kaker, spesielt gulrotmuffins og gulrotkake.
Oppskriften er holder til 25 muffins eller en kake i en 24 cm springform.


Ingredienser:
1 pk philadelfia ost
110 g smør
2 ts melk
1 ts vaniljesukker
2-4 kopper melis

Ta smør, kremost, vaniljesukker og melis i en mikserbolle.
Hell i melken mens det mikser.
Miks alt sammen til en glatt og fin krem.



Kilde: My Little Kitchen
 


 

fredag 12. oktober 2012

Ole Vidars Blomkålsuppe

Smelt litt smør og bland inn litt mel.
1 1/2 kartong fløte.
1 kjøttbuljongterning rørt ut i ca 1 dl vann

Kok 1 potet og en en blomkål i 10 minutter. Bruk så lite vann som mulig og la dette stå å koke videre etter at du har tatt ut ingrediensene.
1 stk halvkokt potet og 1/2 lettkokt blomkål kjøres i filler med stavmikser, og denne grøtkonsistensen røres deretter inn i fløten.
Etter å ha kokt greiene i 1/2 time blandes det inn den resterende, halvkokte blomkålen og en slump av "blomkålvannet" du har hatt kokende den siste halvtimen.
Kokes i ytterligere 5 minutter.
Smakstilsettes med salt og pepper

Serveres med baguetter/smør og krutonger


Kilde: Ole Vidars facebookside

Potetsuppe


Ingredienser (2-3 personer)


1/2 kg poteter,
f.eks gulløye, mandel, Ringerike
1 purre, bare det hvite
50 g ost
4 ss kyllingkraft
2/3 dl olivenolje
5 ss kruspersille, finhakket
vann
salt og pepper

Fremgangsmåte

Skrell potetene og kok dem møre med purren i godt saltet vann. Sil av mesteparten av vannet. Mos det med stavmikser til blandingen blir helt glatt. Spe med vann til suppen får en tykk og fin konsistens.
Ha i ost og kyllingkraft. Smak til med salt og pepper. Kjør olivenolje og kruspersille med stavmikseren. Server suppen i dype tallerkener med kruspersille-oljen.

Kilde: vg.no/mat

Tyske skiver



Ingredienser:
300g Tine smør
130 g melis
100 g potetmel
300 g hvetemel
Perlesukker

Fremgangsmåte:
Alt eltes sammen i en kjøkkenmaskin.

Trill deigen ut til en pølse.

Dekk til pølsen og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.

Ta ut pølsen fra kjøleskapet og skjær skiver som legges på stekebrett med bakepapir. Tykkelsen på kjeksene bestemmer du selv.

Strø perlsukker på kjeksene før de stekes (kan sløyfes)

Steketemperatur: 180-200 grader C. Steketid: 10-12 min

Variasjon:
Følg samme oppskrift som ovenfor, men tilsett kakao (mengde etter smak) i halvparten av deigen.

Trill ut to hvite, tynne pølser og to med kakao.

Legg dem sammen annenhver slik at de danner et lite sjakkbrett med fire ruter og skjær i skiver.

Totenkringler

 
1 boks rømme
1 boks melk - disse to varmes til 37 grader
1-1,1 kg mel( til sammen )
1 fersk gjær -løses i litt lunkent vann
Dette blandes så sammen (ikke alt melet), og skal bli en litt tykk grøt som så skal heves under lokk til lokket spretter opp

250 g smør-smeltes
350g sukker
1ts hornsalt
2 ts kardemomme

Alt dette blandes i deigen med smøret og resten av melet. Dette skal så heves igjen til lokket spretter opp.

Etter heving skal du dele opp biter på 30-35 g og trille ut og svinge sammen til kringler;)
Etterheves og pensles med egg.
Stekes øverst i ovnen på 250 g i 3-5min
 

Farfars kakemenn

Dette er en oppskrift som gir sprø kakemenn, ikke myke


Ingredienser:
2,5 dl melk
175 g Flott fett
370 g sukker
1 ss Hjortetakksalt
175 g hvetemel
175 g rugmel

Fremgangsmåte:
Melken lunkes til 37 grader C og sukker røres i så det smelter litt.

Deretter røres Hjortetakksalt, smeltet fett og hvetemel inn i deigen.

La deigen stå kjølig til neste dag.

Deigen kjevles ut til tykkelsen er ca 3 mm. Bruk kakeformer for å trykke ut figurer.

Steketemperatur: 200 grader C Steketid: til de nesten har en antydning av lyse brunt

Kjøttboller i tomatsaus

Tomatsaus


200 g kjøttdeig
4 løk
1 kg tomater
2-3 ss tomatpurè
1 ts salt
½ ts pepper
cayennepepper
vann
 
Brun kjøttdeigen i en stekepanne.
Finhakk løken og brun den for seg selv i en stekepanne.
Bland sammen kjøttdeigen og løken i en stor kasserolle.
Del tomatene i fire og tilsett det i blandingen.
Krydre deretter med salt, pepper og cayennepepper.
Fyll så opp med vann så det dekker innholdet i kasserollen.
La det koke over svak varme i minst én time.
Miks alt sammen forsiktig med en stavmikser

Da er det klart til servering med det du måtte ønske av tilbehør!